Δυστυχώς σήμερα, η Digea, η εταιρεία στην οποία μέτοχος είναι η Τηλέτυπος, κατέβασε το σήμα του Mega.
Για την απόφαση αυτή δεν ευθύνεται η Digea, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο. Προσπάθησαν ξανά οι μέτοχοί της στο παρελθόν, να κατέβει το σήμα του Mega και δεν τα είχαν καταφέρει.
Υπάρχουν δύο καθοριστικά σημεία που προσδιόρισαν το μαύρο στο κανάλι:
-Η απόφαση των μετόχων να μην κατέβει στο διαγωνισμό της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, η εταιρεία τον περασμένο Ιανουάριο,με το …ατράνταχτο επιχείρημα πως “θα ήταν οχτώ οι ενδιαφερόμενοι και δεν θα έβγαινε το business plan”. Η αλήθεια είναι πως αδειοδοτήθηκαν …πέντε και μεταξύ αυτών δεν ήταν το Mega.
-Η έμπνευση των τραπεζών να απαιτήσουν από το κανάλι να σταματήσει να εισπράττει διαφήμιση, τον περασμένο Ιανουάριο. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να ζητούν οι τράπεζες να σταματήσει να μπαίνει χρήμα σε μια επιχείρηση που έχει ένα υπόλοιπο δανείο 15 εκατ. ευρώ και σε ένα εξάμηνο μπορεί να καλυφθεί.
Η στήλη, είχε έγκαιρα προειδοποιήσει τους πάντες από τις 27 Αυγούστου 2017, για την τύχη του Mega με το κείμενο που ακολουθεί. Ήμαστε από τότε ακριβής για το σημερινό αποτέλεσμα. Ιδού το κείμενο:
“Οι μέρες περνάνε στον MEGA, με μόνη ένδειξη τη συγκρότηση του ΔΣ με πρόσωπα που σχετίζονται περισσότερο με τις …πτωχεύσεις επιχειρήσεων, παρά με αναπτυξιακή πορεία. Η συγκρότησή του ήταν αναγκαστική, μετά τις παραιτήσεις των παλαιών μετόχων, πλην έστειλε ένα συγκεχυμένο μήνυμα προς τους εργαζόμενους.
Το πρόβλημα εστιάζεται στην στάση των τραπεζών. Σε αντίθεση με τον Πήγασο και το ΔΟΛ, που οδηγήθηκαν στους πλειστηριασμούς τα δάνεια του Mega εξυπηρετούνται και μάλιστα έχοντας υψηλότατο επιτόκιο 9%. Τα έσοδα για την χρονιά αυτή εκτιμώνται από τους απλήρωτους, επί ένα χρόνο εργαζόμενους, σε 45 εκατ. ευρώ και τα περιουσιακά στοιχεία σε 100 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες ζητούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατ. ευρώ και κρατούν τους λογαριασμούς δεδομένους. Οι εργαζόμενοι με Κάρτα που μετέδιδαν έθεσαν το ερώτημα «ποιος δεν θέλει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου». Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι σαφές αν το Mega θα διεκδικήσει τη μία από τις 7 άδειες που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να εκπέμπει και να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Στην περίπτωση που η εταιρεία οδηγηθεί σε ειδική εκκαθάριση, σύμφωνα με το νόμο χάνει το δικαίωμα να διεκδικήσει την άδεια. Εκεί οι τράπεζες θα βρεθούν σε μια οξύμωρη κατάσταση. Να ζητούν το κλείσιμο μιας εταιρείας που εξυπηρετεί τα δάνεια τους, να υποτιμούν την αξία της από τη στιγμή που δεν θα διεκδικήσουν άδεια και να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόκκινα δάνεια στην περίπτωση της ειδικής εκκαθάρισης. Το δέλεαρ είναι η ταινιοθήκη, η οποία έχει αποτιμηθεί στα 100 εκατ. ευρώ και θα βγει προφανώς σε χαμηλότερη τιμή σε δημοπρασία, ή και ακόμη μπορεί να ενοικιαστεί.
Από την άλλη πλευρά η διάσωση, δια της συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, οδηγεί στην αύξηση της περιουσίας, δια της απόκτησης μιας άδειας και στην αναπόφευκτη ρύθμιση των δανείων της εταιρείας προς τις τράπεζες.”