Ανακαλείται η απόφαση χρηματοδότησης των εφημερίδων με απόφαση του Στέλιου Πέτσα, υφυπουργού της κυβέρνησης, μετά το σάλο που ξέσπασε από τη χρηματοδότηση του “Μακελειού” και άλλων εφημερίδων, με ελάχιστους εργαζόμενους, στους οποίους επρόκειτο να διατεθεί το ποσό των 200.000 ευρώ. Το ρεπορτάζ που δημοσίευσαν οι “Τυπολογίες” έχει ως εξής:
Οι περισσότερες από τις εφημερίδες που σήμερα κυκλοφορούν στην Ελλάδα, εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ελληνικού Τύπου. Συνολικά 36 εκδοτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες της χώρας, όπως η Αλτερ Εγκο ΜΜΕ, οι εφημερίδες που πρόσκεινται στην αριστερά, όπως η “Αυγή”, η Εποχή” και ο “Δρόμος της Αριστεράς” ανεξάρτητες εκδοτικές πρωτοβουλίες όπως η “Εφημερίδα των Συντακτών” και το “Documento” περιλαμβάνονται στην απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίησε τροποποιώντας βασικούς και καθοριστικούς όρους, όπως η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των επιχειρήσεων η κυβέρνηση της ΝΔ.
Η χρηματοδότηση των εφημερίδων με 200.000 ευρώ γίνεται ανεξάρτητα του αριθμού των εργαζομένων, προκαλώντας ερωτήματα για το που θα κατευνθούν στην πραγματικότητα τα χρήματα.
Επίσης, μεταξύ των εφημερίδων που χρηματοδοτούνται με 200.000 ευρώ είναι έντυπα όπως ο “Φιλελεύθερος” που τάσσονται έναντιον της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το δημόσιο με πυκνή και πλούσια αρθρογραφία και βιβλία όπως ο Φιλελεύθερος, αλλά και έντυπα με προσβλητικά πρωτοσέλιδα, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Αρχών, τα οποία εκτός των άλλων έχουν και ελάχιστο προσωπικό.
Κορυφαία πρόσωπα της πολιτικής ζωής, ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ή ο δήμαρχος Αθηναίων βρίσκονται με ανίερο τρόπο στην πρώτη του σελίδα και οι 3 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης αποφάσισαν να το χρηματοδοτήσουν, χωρίς καν να διαβάσουν ενδελεχώς τι προβλέπει η ΚΥΑ 107/18.06.2019. Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει όρο “η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού”.