- Ζήτημα «νομίσματος» θέτουν οι σταθμοί
Βγήκαν «μαχαίρια» για την τηλεθέαση. Στο στόχαστρο ο ΣΚΑΪ, εξαιτίας του «Survivor», από Star και ΑΝΤ1, ενώ σοβαρά παράπονα έχει και η ΕΡΤ από τη Nielsen. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ανοίξει τον φάκελο των μετρήσεων σε τηλεόραση και έρευνες γνώμης, ενώ και η αγορά αναγνωρίζει τις αλλαγές που έφερε το Μνημόνιο στο δείγμα μέτρησης και ζητάει αλλαγές.
Τα θηριώδη ποσοστά τηλεθέασης του ΣΚΑΪ, άνω του 50%, με το καθημερινό τρίωρο «Survivor» προκαλούν γκρίνια στους ανταγωνιστές, οι οποίοι ζητούν να αξιολογηθεί η μέτρηση της Nielsen. Η εταιρεία τηλεθέασης έχει ένα κλειστό σύστημα εκτίμησης της αξιοπιστίας της έρευνας, το οποίο αποτελείται από στελέχη που ορίζονται από την ίδια την αγορά, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση είτε από το Δημόσιο (ως διαφημιζόμενος) είτε από το ΕΣΡ (ως αρμόδια Αρχή για τη Ραδιοτηλεόραση). Είναι η (περίφημη) Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης, τα πορίσματα της οποίας για τα προβλήματα στη μέτρηση την εποχή της AGB είχε αποκαλύψει το «Π».
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για τον επαναπροσδιορισμό των βασικών παραμέτρων της έρευνας. Εξαιτίας του Μνημονίου και των μέτρων λιτότητας έχουν επέλθει σοβαρές αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο της μεσαίας τάξης και ένα μεγάλο μέρος των νέων ανθρώπων έχει μεταναστεύσει, ενώ αντιθέτως έχει αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων. Αν και πέρασαν επτά χρόνια, μέσα στα οποία έχουν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες διαβίωσης, δεν έχει επέλθει κάποια σημαντική πρωτοβουλία από την αγορά ή την κυβέρνηση και έτσι η τηλεθέαση κατανέμεται με βάση το δείγμα άλλων εποχών. Η Nielsen έθεσε το θέμα για τη μεσαία τάξη στα κανάλια τον Νοέμβριο του 2016…
Επιπλέον, υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά τον προσδιορισμό του δυναμικού κοινού (ηλικίες 15-44) σχεδόν από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης. Αυτομάτως αποκλείονται οι άνθρωποι άνω των 44 ετών που μετέχουν στην παραγωγή και είναι καταναλωτές, ενώ αξιολογούνται ως τέτοιοι οι 15χρονοι. Μια από τις προτεινόμενες ιδέες είναι να προσδιοριστεί το δυναμικό κοινό στις ηλικίες 18-54 και να υπάρξει ξεχωριστή κατηγορία για τους νέους και τα παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΚΑΪ, αν και είναι αυτός που δέχεται τα πυρά, εμφανίζεται θετικός στο άνοιγμα της συζήτησης αυτής.
Σοβαρές αποκλίσεις διαπιστώνει και η ΕΡΤ. Το πρόγραμμά της μπορεί να μην είναι το προσδοκώμενο, αλλά οι μικρές τηλεθεάσεις σε κρίσιμες ώρες της μέρας προκαλούν έκπληξη. Η κυβέρνηση από τη μεριά της έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα προκηρύξει διαγωνισμό για τη μέτρηση τηλεθέασης επιχειρώντας για πρώτη φορά να διασφαλίσει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια της έρευνας. Μέχρι τώρα όμως δεν έχει προχωρήσει. Τέλος, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη σύνταξη ενός σχεδίου νόμου για τις εταιρείες μετρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει έλεγχος, όπως συνέβη και με την ΑΕΠΙ, στα οικονομικά όλων των εταιρειών έρευνας.