Στο επίκεντρο των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση είναι η ολοσχερής κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τιμήματος για τις χορηγηθείσες άδειες αξίας 35 εκατ. ευρώ. Το βασικό επιχείρημα που υπάρχει είναι πως οι σταθμοί πληρώνουν ένα τέλος (ενοίκιο) προς την Digea, η οποία έχει υπενοικιάσει το τηλεοπτικό φάσμα ως το 2029 από το Ελληνικό Δημόσιο, με διαγωνισμό της ΕΕΤΤ που έγινε το 2014. Ο αντίλογος είναι πως αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση αυτή κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς άδειες οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι όμως θα σταματήσουν να πληρώνουν το Ελληνικό Δημόσιο και να καταβάλλουν χρήματα στην Digea, της οποίας είναι μέτοχοι, για την εκπομπή. Αντίστοιχα η Digea θα πληρώνει το ελληνικό δημόσιο.
Ωστόσο, ο βασικός φόβος είναι πως θα δώσουν λαβή στην αξιωματική αντιπολίτευση για να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό «χαρίζουν τα χρήματα στους καναλάρχες». Προς το παρόν, αυτό που έχει εγκριθεί είναι η –επί της ουσίας– μη πληρωμή της δόσης για το 2020, με τη διάταξη που ισοσταθμίζει επενδύσεις (σειρές που ήδη επιδοτούνται κ.ά.) με την υποχρέωση του τέλους προς το Δημόσιο. Η σκέψη που υπάρχει είναι η διάταξη αυτή να επαναληφθεί και για το 2021, με το επιχείρημα των συνεπειών της πανδημίας.
Όμως υπάρχει μια τρύπα στο σχέδιο αυτό, διότι επιτρέπει σε όσους αποκλείστηκαν ή δεν έλαβαν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία να ισχυρισθούν πως με την αλλαγή των όρων της προκήρυξης, ως προς τον αριθμό των εργαζομένων και το τίμημα της άδειας, επί της ουσίας ο διαγωνισμός είναι άκυρος και να διεκδικήσουν δικαίωμα εκπομπής. Από τη διαγωνιστική διαδικασία υπενθυμίζεται πως κόπηκε η υποψηφιότητα Καλογρίτσα και η αίτηση εταιρείας συμφερόντων του Φίλιππου Βρυώνη.