Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει απαράδεκτες πρακτικές τηλεοπτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας, τα οποία ζητούν δωρεάν ανταποκρίσεις για γεγονότα που εξελίσσονται στη Περιφέρεια.
Αφορμή, στάθηκε το γεγονός της κινητοποίησης των αγροτών, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλία, αλλά και στην Στερεά Ελλάδα, σημαντική είδηση που έχει αντίκτυπο σε όλη τη χώρα.
Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί, ζητούν από επαγγελματίες συναδέλφους μας, να δώσουν δωρεάν ανταποκρίσεις, (με το πρόσχημα της πανελλαδικής προβολής), όταν οι διευθύνσεις των συγκεκριμένων ΜΜΕ, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αποδυνάμωσαν την περιφερειακή ενημέρωση, απολύοντας συναδέλφους, που εργαζόταν ως ανταποκριτές.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε:
- Συγχαίρει δημόσια τους συναδέλφους που ανθίστανται σε αυτού του είδους τις πρακτικές, προασπίζοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
- Παραμένει σταθερό και αταλάντευτο στη βασική αρχή του συνδικαλιστικού κινήματος που δεν είναι άλλη από την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των επαγγελματιών δημοσιογράφων μελών και μη της Ένωσης.
- Κάνει γνωστό ότι, οι τρεις περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών της χώρας, δηλαδή η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, η Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων καθώς και η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, με κοινή τους πρόταση κατά την διάρκεια της διαβούλευσης για την εκχώρηση τηλεοπτικών αδειών, είχαν επισημάνει δια ζώσης και είχαν προτείνει με επιστολή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Νίκο Παππά, τα εξής:
«2. Το προσωπικό των υποψήφιων προς αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από:
α. τετρακόσια (400) άτομα για άδεια ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου. Οι ανωτέρω πάροχοι πρέπει υποχρεωτικά να απασχολούν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, κατά μέσο όρο ετησίως, συγκεκριμένο αριθμό δημοσιογράφων σε ανταποκριτικά γραφεία ανά γεωγραφικά διαμερίσματα. Ο αριθμός των απασχολούμενων δημοσιογράφων είναι τουλάχιστον δώδεκα (12) στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη), δέκα (10) στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο και στα νησιά και επτά (7) στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα.
β. διακόσια (200) άτομα για άδεια ενημερωτικού χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου. Οι ανωτέρω πάροχοι πρέπει υποχρεωτικά να απασχολούν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, κατά μέσο όρο ετησίως, συγκεκριμένο αριθμό δημοσιογράφων σε ανταποκριτικά γραφεία ανά γεωγραφικά διαμερίσματα. Ο αριθμός των απασχολούμενων δημοσιογράφων είναι τουλάχιστον οκτώ (8) στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη), έξι (6) στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο και στα νησιά και τέσσερις (4) στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα».
γ. πενήντα (50) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα.
δ. είκοσι (20) άτομα για άδεια περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικού ή μη χαρακτήρα. Οι αδειούχοι περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα πρέπει υποχρεωτικά να απασχολούν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, κατά μέσο όρο ετησίως, τουλάχιστον δέκα (10) δημοσιογράφους στον τόπο της έδρας του τηλεοπτικού σταθμού και τουλάχιστον δύο (2) δημοσιογράφους εκτός του τόπου της έδρας του τηλεοπτικού σταθμού».
Την συγκεκριμένη πρόταση είχε υποστηρίξει τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Δημήτρης Κουμπιάς, όσο και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Σταμάτης Νικολόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτηση του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Δυστυχώς η κυβέρνηση υπέκυψε στις τότε πιέσεις των νυν και επίδοξων καναλαρχών και αφαίρεσε τη συγκεκριμένη διάταξη, αφήνοντας στην ουσία ακάλυπτη ειδησεογραφικά όλη την Ελληνική περιφέρεια από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι διευθύνσεις των οποίων περιφέρονται τώρα παρακαλώντας για δωρεάν ανταποκρίσεις.
Καλούμε την κυβέρνηση και το ΕΣΡ να αντιμετωπίσει το θέμα με την σοβαρότητα που του αρμόζει. Δεν είναι δυνατόν να δοθούν τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και οι φορείς τους να περιορίζονται αποκλειστικά στην ειδησεογραφία της πρωτεύουσας. Όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν τηλεοπτικές άδειες ενημερωτικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας, θα πρέπει να απασχολούν αντίστοιχο αριθμό επαγγελματιών δημοσιογράφων και στην περιφέρεια όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Υπενθυμίζουμε ότι μόλις πριν από λίγους μήνες σε έναν ανεπιτυχή διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων που είχαν προχωρήσει σε εξοντωτικές οριζόντιες περικοπές μισθών και εκατοντάδες απολύσεις συναδέλφων, βρήκαν με σχετικά άνεση δεκάδες εκατομμύρια για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρούσαν σε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Καταλήγοντας, αναφέρουμε ότι η θέση της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε παραμένει αμετάβλητη για όλα τα παραπάνω και ήδη ετοιμάζει την πρότασή της για τις τηλεοπτικές άδειες, προς την ΠΟΕΣΥ, για να παραδοθεί στον πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο που τη ζήτησε με επιστολή του.
Συναδελφικά
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε