Πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στην Ελλάδα, με την ανοχή της κυβέρνησης
Ανοίγει ο δρόμος της προσφυγής των συνδρομητικών καναλιών στην ΕΕ για τον φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης. Ο φόρος αυτός επιβαρύνει με 10% τους αδειοδοτημένους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, κάνοντας πιο ακριβές τις συνδρομές της Cosmote TV και της Nova, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες streaming (Netflix, Disney+, Apple TV, Amazon Prime Video, ANT1+ κ.ά.), που δεν είναι υποχρεωμένες να τον πληρώνουν, δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.
Πρόκειται για μια μνημονιακή διάταξη, ιδέα της ΕΙΤΗΣΕΕ, η οποία υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά πάγωσε για δύο έτη από την κυβέρνηση της ΝΔ, με υπουργό τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος και την επανέφερε. Τώρα, όμως, η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και η κυβέρνηση, διά του Κωστή Χατζηδάκη, αν και έχει φέρει προς συζήτηση ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν συζητάει το θέμα. Αναπόφευκτα, λοιπόν, ανοίγει ο δρόμος της προσφυγής στην ΕΕ.
Στην Ελλάδα, οι εγχώριοι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εγχώριες διοργανώσεις, όπως η Super League, αλλά και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το UEFA Champions League και τη Euroleague. Το Ελληνικό Δημόσιο επιβάλλει, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, βαρύτατους φόρους στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οποίοι δεν ισχύουν για τους ξένους παίκτες, όπως το Netflix, η Disney+, η Apple TV, το Amazon Prime Video κ.ά., που απευθύνονται επίσης στους έλληνες τηλεθεατές.
Οι ειδικός φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης έρχεται καπέλο πάνω σε άλλους φόρους που επιβάλλονται σε Cosmote TV και Nova και είναι αντίθετος με το δίκαιο της ΕΕ και το Ελληνικό Σύνταγμα. Παρατηρητές αναφέρουν πως απαιτούνται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους τους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης, ώστε να αυξηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και να συνεχιστεί η υποστήριξη των αθλημάτων, ενώ θα πρέπει ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας.
Υπάρχει όμως και ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των αδειοδοτημένων σταθμών εθνικής εμβέλειας (Alpha, Star, Mega, ΣΚΑΪ, Open). Οι εταιρείες των καναλιών πληρώνουν φόρους και εισφορές στην Ελλάδα, πλέον των ετήσιων τελών για τις άδειές τους. Την ίδια ώρα βιώνουν έναν τεράστιο ανταγωνισμό, κυρίως από το Netflix, το οποίο φιλοξενεί πλέον και ελληνικό πρόγραμμα (σειρές και ταινίες), κερδίζοντας πελάτες, αφού έχει χαμηλή συνδρομή. Η streaming υπηρεσία του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, ΑΝΤ1+, έχει έδρα στην Ολλανδία και γι’ αυτό μπορεί να προσφέρει, επίσης, χαμηλή συνδρομή.
Στο 7% οι άλλοι φόροι και τα τέλη στη συνδρομητικοί TV
Ο φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης επιβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ύστερα από ιδέα της ΕΙΤΗΣΕΕ, και ανεστάλη μεταξύ 2020 και 2022 από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όμως τον ενεργοποίησε ξανά. Είναι φόρος που καταβάλλεται από τον πελάτη και εισπράττεται από τους εγχώριους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης και ανέρχεται στο 10% της μηνιαίας συνδρομής. Οι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης υποχρεούνται να επιστρέψουν αυτόν τον φόρο στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από το αν ο πελάτης τον έχει καταβάλει στον πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης. Ο φόρος επιβάλλεται πέραν των άλλων φόρων και εισφορών στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, που υπερβαίνουν συνολικά το 7% επί των ακαθάριστων εσόδων, εξαιρουμένης της οικονομικής υποχρέωσης για χρηματοδότηση οπτικοακουστικών έργων ύψους 1,5% και της εισφοράς υπέρ ΑΜΕΑ με απομείωση ύψους 0,15% επί των ακαθάριστων εσόδων. Το τέλος της άδειας δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης φτάνει έως και το 3%, η εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ στο 2% και τα συγγενικά δικαιώματα στο 2%.
Ο φόρος ισχύει επί του παρόντος μόνο για εγχώριους παρόχους γραμμικών τηλεοπτικών υπηρεσιών και δεν ισχύει για τις ξένες υπηρεσίες, όπως το Netflix, που καταβάλλει ΦΠΑ εντός ΕΕ, ή ακόμη και για ελληνικές, όπως το Cinobo. Αυτό οφείλεται στην τρέχουσα ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και στην έλλειψη μηχανισμού επιβολής του φόρου σε ξένους παίκτες στην πράξη.