Η απάντηση της ΕΕ στην προσφυγή της United Media για την απαγόρευση επένδυσης στην ελεύθερη τηλεόραση ειδικά και μόνο από εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης θα δημιουργήσει νέο τηλεοπτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση για να κινηθεί αλλά και όσους έχουν συμφωνήσει για την αγοραπωλησία ενός μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού.
Ταυτόχρονα όμως οι εξαγορές που δρομολογούνται ή έχουν γίνει στον χώρο της τηλεόρασης περνούν και μέσα από τη μείωση του λειτουργικού κόστος των τηλεοπτικών εταιρειών εθνικής εμβέλειας. Τα νέα εταιρικά σχήματα που δημιουργούνται στην τηλεόραση, με επίκεντρο τον Alpha και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, αλλά και το σχέδιο για τη μετεξέλιξη του Action24 από τους Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη, θα εξυπηρετηθούν από τη μείωση των εργαζομένων ανά αδειούχο τηλεοπτική εταιρεία.
Αίτημα από το 2021 για μείωση των εργαζομένων ανά αδειούχο εταιρεία
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που προωθείται, ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων σε εταιρεία που έχει άδεια εθνικής εμβέλειας μειώνεται, εκ νέου, από τους 400 στους 240. Όμως η υποχρέωση για συνολικά 400 εργαζόμενους εξακολουθεί να υφίσταται. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνεται το τεχνικό, το διοικητικό προσωπικό, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες παραγωγής, συνδεδεμένες με την αδειούχο εταιρεία ή ανεξάρτητες, που όμως παράγουν πρόγραμμα για το κανάλι. Δηλαδή, θα συνυπολογίζεται στον αριθμό των εργαζομένων το σύνολο αυτών που απασχολούνται για την παραγωγή του προγράμματος.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2021, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος, στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο Πέτσα – Λιβάνιου, είχε επισημάνει ότι «για τη λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού απαιτούνται, ως μόνιμο προσωπικό, 250 έως 270 άτομα». Είχε πει τότε πως άλλα περίπου 600 άτομα εναλλάσσονται με εξάμηνες συμβάσεις στις διασυνδεμένες ή ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής περιεχομένου.
Η ψηφισμένη ρύθμιση για τη μείωση του προσωπικού των 400 μονίμων εργαζομένων ανά αδειούχο τηλεοπτική εταιρεία κατέληξε στο 15%, δηλαδή μείον 60 άτομα. Ενάμιση χρόνο μετά, το άρθρο 29 του σχεδίου νόμου μειώνει κατά 40%, ανά τηλεοπτική εταιρεία, το μισθοδοτούμενο προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας, δηλαδή στα 240 άτομα. Εκτιμάται ότι μέχρι να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή το ποσοστό θα υποχωρήσει στο 30%. Η ΕΣΗΕΑ εξασφάλισε την προφορική δέσμευση του Γιάννη Οικονόμου ότι η μείωση του αριθμού δεν θα αφορά τους δημοσιογράφους αλλά τις άλλες ειδικότητες…