Σχεδόν δύο χρόνια συμπληρώνονται από την επιστολή του ΕΣΡ προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς για τη συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία για τα ΜΜΕ. Το ΕΣΡ έθετε τα ζητήματα της προστασίας των ανηλίκων, της μετάδοσης αναληθών ειδήσεων, της ρητορικής του μίσους, της εσφαλμένης χρήσης της ελληνικής γλώσσας κ.ά.
Μεσολάβησε η αδειοδότηση των πέντε τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς το ΕΣΡ να έχει ανακοινώσει αν τα τηλεοπτικά δίκτυα συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία, όπως αναφέρεται ρητά στον νόμο. Η συμμόρφωσή τους ή όχι είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση της άδειας. Ο νόμος προέβλεπε έλεγχο εντός έξι μηνών και πέρασαν από τότε άλλοι έξι μήνες χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις. Επίσης εκκρεμεί η έκδοση της έρευνας για την τήρηση ή όχι της πολιτικής πολυφωνίας για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019.
Επίσης, μείζον ζήτημα αποτελεί η προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών των θεματικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και των περιφερειακών, αλλά και ο προσδιορισμός του οικονομικού ανταλλάγματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τις συνδρομητικές υπηρεσίες Vodafone TV και Wind Vision. Από την πλευρά της, η Βουλή και συγκεκριμένα η Διάσκεψη των Προέδρων οφείλει να καλύψει το κενό των δύο θέσεων στο Συμβούλιο, του αντιπροέδρου, μετά τον θάνατο του Ροδόλφου Μορώνη, και της Δέσποινας Παπαδοπούλου, η θητεία της οποίας έχει λήξει. Tο ενδιαφέρον του ΕΣΡ είναι πάντως εστιασμένο στη συνάντηση των Εθνικών Συμβουλίων Ραδιοτηλεόρασης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 23 ως τις 25 Οκτωβρίου.