Χάος με τα πνευματικά δικαιώματα, με την έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης στο ζήτημα της… μείωσης της εύλογης αμοιβής στις ταμπλέτες, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αποκάλυπτε τις πολλαπλές ταχύτητες που υπάρχουν στην υποχρέωση καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι κλάδοι πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών δεν θέλουν να πληρώνουν και δεν πληρώνουν, οι ιδιοκτήτες ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών έχουν τον δικό τους «κλειστό» φορέα συλλογικής διαχείρισης, ενώ η υπόθεση της ΑΕΠΙ φανερώνει το μέγεθος της αδιαφάνειας στη διαχείριση χρημάτων που ανήκουν σε άλλους. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι απώλειες ειδικά για τον εκδοτικό κλάδο είναι τεράστιες από την κλοπή του περιεχομένου από εταιρείες όπως η Google και το Facebook και από την αναπαραγωγή των «δωρεάν» ειδήσεων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, ταμπλετών και έξυπνων κινητών τηλεφώνων.
Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει μια για πάντα το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων επιβάλλοντας την υποχρέωση εύλογης αμοιβής στο σύνολο των κλάδων που χρησιμοποιούν έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό χωρίς να πληρώνουν. Από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη ως και τα μέλη του ΣΕΒ, που παθαίνουν δυσανεξία μπροστά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των επιχειρήσεών τους. Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ή το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά χρειάζεται σοβαρή οικονομική προσέγγιση και ειλικρίνεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να υπάρξει έλεγχος σε όλους τους φορείς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς κάνεις δεν επιθυμεί να ξεφυτρώσουν νέες «ΑΕΠΙ», στη θέση της παλιάς, στην ψηφιακή εποχή.
Η υποχρέωση καταβολής εύλογης αμοιβής προκύπτει από την ευρωπαϊκή οδηγία 2001/29. Η επίμαχη διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού είχε ως στόχο να διορθώσει νομοτεχνικές ατέλειες που υπήρχαν στην αντίστοιχη διάταξη του ν. 4481/2017, που ψηφίσθηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Η διάταξη επανέφερε αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων ίση με το 2% της αξίας εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και ταμπλετών (αποζημίωση που ίσχυε για τους υπολογιστές στην Ελλάδα ήδη από το 1993 έως το 2002, όταν και καταργήθηκε). Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα υπόκειντο σε εύλογη αμοιβή (6%) και με διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού μειωνόταν σε 2%! Η ευρωπαϊκή αυτή υποχρέωση της χώρας από το λόμπι των εταιρειών πληροφορικής εμφανίστηκε ως νέος φόρος! Στην πραγματικότητα ήταν ένα μέτρο υπέρ του καταναλωτή. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Βίντεο και Πολυμέσων, στον ν. 4481/2017 δεν είχαν συμπεριληφθεί τα tablets μικρότερης μνήμης, όσον αφορά την υποχρέωση καταβολής εύλογης αμοιβής, που αποτελούν και τη συντριπτική κατηγορία αυτών που πωλούνται στην Ελλάδα.