Ενώ η θητεία τους έληξε πριν από δυόμισι μήνες
Σχέδιο ελέγχου του διαδικτύου μέσω του ΕΣΡ και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΣΗΕΑ (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ). Η πρόχειρη διαβούλευση λήγει την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, χωρίς η Αρχή να έχει συνοδεύσει την πρότασή της με κείμενα που να εξηγούν πώς οδηγείται σε αυτές τις θέσεις. Η Αρχή αγωνιά όσον αφορά τη διαβούλευση για την ελευθερία της τέχνης, αλλά δεν αναφέρεται καν στην ελευθερία του Τύπου, που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Μέχρι τώρα δεν έχει διατυπωθεί κάποια επίσημη, με τη μορφή δήλωσης στον Τύπο, διαφοροποίηση των μελών της Αρχής επί της πρότασης, αν και πρόκειται για πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.
Επί της ουσίας, αν εφαρμοστούν οι διατάξεις, η Αρχή θα μπορεί να απαγορεύει στα ΜΜΕ να δημοσιεύουν κάθε είδηση και πληροφορία που το κράτος και η κυβέρνηση θα έχουν χαρακτηρίσει απόρρητη (άρθρο 28 του Κώδικα). Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το ΕΣΡ, οφείλουν να μεταδίδουν πληροφορίες για φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές αλλά και για τη δημόσια υγεία μόνο «αφού ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των αρμοδίων κρατικών αρχών». Συνεπώς, μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει πως θα μπορούσε να απαγορευθεί η μετάδοση των πληροφοριών για τις υποκλοπές, καθώς στο άρθρο 22 ορίζεται επί λέξει: «Η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές».
Η παρέμβαση του ΕΣΡ στη μετάδοση των προγραμμάτων θα μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 26, με το οποίο δίδεται γενικόλογα ο όρος των ψευδών-παραποιημένων ειδήσεων και πληροφοριών.
Το επίμαχο άρθρο 28
«Απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια».
Η θέση της ΕΣΗΕΑ
«Απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και σχετίζονται με την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεκτιμάται και να υπερτερεί το δημόσιο συμφέρον».