Ο ΣΕΔΕΑ ευελπιστούσε ότι λάθη του παρελθόντος και η επακολουθήσασα περί αυτών συζήτηση θα είχε δημιουργήσει συνθήκες ωριμότητας στην πολιτική σκηνή της χώρας.Αντ’ αυτού οι εταιρείες του κλάδου, ολίγον προ των εκλογών, βάλλονται εκ νέου – κατά την προσφιλή συνήθεια ορισμένων – με σκοπούς που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό γίγνεσθαι, και κατατείνουν στην απονομιμοποίηση των ερευνών και τον συνεπεία αυτής κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στις έρευνες και ιδίως στις δημοσκοπήσεις.
Θα ήταν απλώς λυπηρό εάν δεν ήταν ταυτόχρονα και επικίνδυνο για την δημοκρατία το γεγονός ότι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να μειώσουν την εργασία χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο της έρευνας αγοράς και των δημοσκοπήσεων και να δημιουργήσουν συνθήκες αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και εγκυρότητας των επιστημονικών ευρημάτων που δημοσιεύονται.
Υπενθυμίζουμε για ακόμα μια φορά:
- Ότι οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας που ισχύουν για την έρευνας αγοράς και μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.
- Ότι το κράτος διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Κατά συνέπεια, ο γνησίως ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτούς.
- Ότι η πολιτική αντιπαράθεση είναι γόνιμη όταν επικεντρώνεται στη ουσία των πραγμάτων και δεν εργαλειοποιεί πρόσωπα, άσχετα, στο όνομα του πολιτικού κέρδους.
Επιπρόσθετα, ως προς την συζήτηση που έχει προκληθεί σχετικά με το αν πρέπει να διενεργούνται και να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις σε περιόδους εθνικής αναταραχής και συναισθηματικής φόρτισης της κοινωνίας, επισημαίνουμε:
- Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα και τις απόψεις της κοινωνίας και άρα οφείλουν να διενεργούνται και σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής και φόρτισης – ιδίως, μάλιστα, σε αυτές τις περιόδους.
- Όλες οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών-μελών του ΣΕΔΕΑ που δημοσιεύθηκαν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, διενεργήθηκαν μετά τις ημέρες του εθνικού πένθους και θεωρούμε ότι τα αποτελέσματά τους ορθώς δημοσιεύθηκαν, ώστε η πληροφόρηση να μην είναι προνόμιο μόνο των ολίγων, αλλά του συνόλου της κοινωνίας.
- Με δεδομένες τις επερχόμενες εκλογές, υπήρξε στο διαδίκτυο όργιο ανυπόστατων φημών για «αποτελέσματα μυστικών δημοσκοπήσεων» σχετικά με την επίδραση που είχε στους εκλογικούς συσχετισμούς αυτή η εθνική τραγωδία. Ο κλάδος μας οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για την πραγματικότητα. Και αυτό έκανε.
- Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σε πλείστες όσες περιπτώσεις εθνικών τραγωδιών στο εξωτερικό, δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν και δημοσιεύθηκαν για να καταδείξουν την επίδραση του γεγονότος στην κοινωνία και τους εκλογικούς συσχετισμούς, χωρίς ποτέ να τεθεί θέμα ότι δεν έπρεπε οι εταιρείες να κάνουν μετρήσεις (π.χ. Γαλλία Μπατακλάν- 129 νεκροί, πλημμύρες Γερμανία – 232 νεκροί, τυφώνας Κατρίνα ΗΠΑ – 1.392 νεκροί, σεισμός Τουρκία – 50.000 νεκροί).