Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για το Mega και ο κίνδυνος του «μαύρου» είναι ορατός εξαιτίας της στάσης των μετόχων. Ο τηλεοπτικός σταθμός μπορεί να σωθεί, όμως μέχρι στιγμής οι μέτοχοι παραμένουν αδρανείς, αν και υπάρχουν περιθώρια σωτηρίας και διατήρησης του ψηφιακού σήματος πριν κλείσει ο μήνας. Ορισμένοι επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στο ΕΣΡ, αξιοποιώντας και την υποχρέωσή του να συνεδριάσει και να αποφασίσει στη λήξη του τριμήνου (Φεβρουάριος 2018) από την προκήρυξη των αδειών (Νοέμβριος 2017) για τη διακοπή του σήματος, από τη στιγμή που η εταιρεία δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό.
Η νομοθεσία ορίζει πως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης των αδειών γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας μπορεί να διεκδικηθεί με μια αίτηση στο ΕΣΡ η άδεια που δεν έχει ακόμη διατεθεί. Εάν υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον, τότε το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο να την προκηρύξει. Την αίτηση μπορεί να κάνει είτε η Τηλέτυπος ΑΕ, είτε τρίτη εταιρεία που θα έχει τις προϋποθέσεις του μετοχικού κεφαλαίου των 8 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση τρίτης εταιρείας αρκεί μια συμφωνία πώλησης προγράμματος από την Τηλέτυπος.
Αν κατέβει τρίτη εταιρεία, το ΕΣΡ δεν έχει λόγο στη μετέπειτα συγχώνευση, όπως δήθεν ζητούν οι χειριστές της υπόθεσης από το Συμβούλιο, κατηγορώντας το πως δεν απαντά. Άλλωστε η Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star), πριν μετάσχει στον διαγωνισμό, συγχωνεύτηκε με τη Λυσιθέα ΑΕ. Με την ολοκλήρωση της απορρόφησης η ΝΤV ΑΕ κατέθεσε αίτηση στον διαγωνισμό, χωρίς να ρωτηθεί το ΕΣΡ.
Το ΕΣΡ εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ο σταθμός εν τοις πράγμασι θεματικός και να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να γίνει η προκήρυξη αυτής της κατηγορίας αδειών. Χαμένοι στην περίπτωση αυτοί είναι οι εργαζόμενοι, καθώς από 420, που είναι σήμερα, θα πρέπει να μειωθούν σε 50.