Η αναγέννηση του ραδιοφώνου μέσω της διαδικτυακής ακρόασης και της εξάπλωσης του podcast από τις πλατφόρμες δεν φαίνεται να περιλαμβάνει για τη χώρα μας τον ψηφιακό σχεδιασμό και το πέρασμα σε DAB+. Επί υπουργίας του Κυριάκου Πιερρακάκη δεν έγινε το παραμικρό θεσμικό βήμα για την εξέλιξη στην τεχνολογία μετάδοσης του ραδιοφωνικού σήματος.
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι ήδη γεγονός. Μετά την επίσημη πρεμιέρα του στη Γαλλία, την περασμένη άνοιξη, και η Ιταλία παρουσίασε το αναλυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη του με τρία δίκτυα εθνικής εμβέλειας, 54 περιφερειακής και 36 τοπικής εμβέλειας. Στη Γερμανία η ανάπτυξή του είναι μεγάλη, ενώ αναπτύσσεται σε Ολλανδία, Νορβηγία, Τσεχία και Σλοβακία.
Στην Ελλάδα, αντιθέτως, σίγησε και η προσπάθεια της ΕΡΤ να αναπτύξει πειραματικά DAB+ ραδιοφωνικές υπηρεσίες. Οι δοκιμαστικές εκπομπές από Γεράνεια και Παναχαϊκό Όρος έχουν σταματήσει και στα σχέδια της διοίκησης δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν οι προμήθειες ραδιοφωνικών ψηφιακών πομπών, ενώ προβλέπεται η προμήθεια νέων πομπών για τα FM. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει τον προγραμματισμό για τις ραδιοφωνικές άδειες, έχοντας αναθέσει σε επιτροπή συμβούλων τη σύνταξη πρότασης για νέα νομοθεσία έως τις αρχές του 2023, και ενώ κατατέθηκε έτοιμο σχέδιο αδειοδότησης από το ΕΣΡ, στο οποίο έλαβε μέρος η ΕΙΙΡΑ και η ΕΤΕΡ.
Το DAB+ ανοίγει την προοπτική για ανάπτυξη ραδιοφωνικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το σχέδιο πανελλαδικού ψηφιακού ραδιοφώνου θέλει να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν (ποτέ) επανέλθει στην κυβέρνηση, εκτιμάται πως θα το προχωρήσει, με επίκεντρο τις άδειες ραδιοφωνικής εκπομπής πανελλαδικής εμβέλειας.