Το μικρότερο φάσμα για την ελεύθερη τηλεόραση πρακτικά σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα τηλεοπτικού σήματος, ειδικά για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Σημαίνει επίσης ότι θα καθυστερήσει κι άλλο η εκπομπή σήματος σε Υψηλή Ευκρίνεια, καθώς απαιτείται μεγαλύτερο εύρος. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επισημαίνουν πως οι τηλεθεατές-καταναλωτές το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να επανασυντονίσουν τους τηλεοπτικούς δέκτες τους στις νέες συχνότητες που θα δοθούν από ΕΡΤ και Digea.
Για την τηλεόραση συνολικά, όμως, η Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση. Όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, π.χ., Κροατία, Πολωνία, Τσεχία, Ισπανία, ανακοινώνουν εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε DVB-T2, ακόμη και με 4Κ, η ελληνική ελεύθερη τηλεόραση είναι υποχρεωμένη να συμπιέσει όλους τους σταθμούς σε λιγότερες συχνότητες, με εκπομπή Τυπικής Ευκρίνειας (SD), για να χωρέσουν όλοι.
Η Digea και η ΕΡΤ πήραν το πράσινο φως από την κυβέρνηση της ΝΔ και δεν υποχρεώθηκαν στην τεχνολογική μετάβαση από DVB-T σε DVB-T2, λόγω των αναγκαίων υψηλών επενδύσεων. Με το Τ2 θα χωρούσαν όλα τα κανάλια και ακόμη περισσότερα σε λιγότερες συχνότητες. Επιπλέον, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στην Digea και την ΕΡΤ να συνεχίσουν να εκπέμπουν σε Τυπική Ευκρίνεια (SD) και όχι σε Υψηλή Ευκρίνεια, όπως προέβλεπε ο νόμος της τηλεοπτικής αδειοδότησης, μέχρι να προχωρήσουν στο DVB-T2. Και όλα αυτά παρά την επιστροφή χρημάτων στην Digea για κάθε συχνότητα που χάνει εξαιτίας του 5G. Η ιδιωτική εταιρεία –όχι όμως και η ΕΡΤ– θα αποζημιωθεί, ωστόσο, από την ΕΕΤΤ για την απώλεια του φάσματος των 700 MHz, συμψηφίζοντας το υπόλοιπο ποσό που οφείλει από τον διαγωνισμό παραχώρησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων το 2014.