Άκυρο από το ΣτΕ, έγκυρο από την κυβέρνηση
Πρόλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ την απόφαση του ΣτΕ περί της ακύρωσης της υποχρεωτικής υποβολής «πόθεν έσχες». Με τον αναπτυξιακό νόμο καταργείται η σχετική πρόβλεψη του ν. 4339/2015, που επαναλαμβάνει την κεντρική ρύθμιση διαφάνειας των «νόμων Βενιζέλου και Ρουσόπουλου», καταργώντας την υποχρέωση δήλωσης «πόθεν έσχες» και συνεπώς την ονομαστικοποίηση των μετοχών των τηλεοπτικών σταθμών και της χρηματοδότησής τους.
Η διάταξη αυτή είναι σημαντική διότι καταργεί τον έλεγχο που από τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένο να κάνει το ΕΣΡ για την προέλευση των κεφαλαίων των τηλεοπτικών σταθμών και των μεταβιβάσεων των μετοχών τους. Αν ίσχυε πριν, κατά την αδειοδοτική διαδικασία, η Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ, συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη, θα είχε λάβει άδεια, αφού δεν θα υπήρχε έλεγχος επί των οικονομικών μέσων της εταιρείας.
Η νομοθεσία ως σήμερα προέβλεπε πως «οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, οι μέτοχοι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι εταίροι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ‘‘πόθεν έσχες’’ αλλά και να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις».
Στην απόφαση υπ’ αριθμ. 165/2017 η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, επί της προσφυγής της ΕΙΤΗΣΕΕ, ανέφερε ότι η ζημία που επικαλείται η ΕΙΤΗΣΕΕ δεν αφορά τα μέλη της, αλλά τρίτα πρόσωπα, όπως είναι μέτοχοι, εταίροι, κ.λπ., ενώ τα επιχειρήματα περί κίνδυνου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, περιορισμού της πολυφωνίας, κ.λπ., κρίθηκαν «όλως αόριστα, μελλοντικά και αβέβαια». Επίσης, η Επιτροπή Αναστολών σημείωνε πως δεν πιθανολογείται ότι από τις επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις θα προκληθεί στην ΕΙΤΗΣΕΕ «ευθέως και αμέσως συγκεκριμένη, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη».